Tendzin Gyaco

Portrékép: 
Tendzin Gyaco

Tendzin Gyaco, született Lhamo Donrup (Takcer, 1935. július 6.), a 14. dalai láma és a tibeti emigráns kormány volt vezetője, melynek székhelye az indiai Dharamszala. A dalai láma a tibetiek vallási vezetője. A tibeti buddhizmus felfogása szerint elődei reinkarnációjaként született e világra. 1989-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki.

A 14. dalai lámát megelőzően is a dalai lámák csaknem mindegyike terjedelmes és jelentős írásos életművet hagyott hátra. A korábbi századok e kiválóságai között találunk történészt, asztrológust, teológust, nyelvészt, költőt és aforizmaírót. A buddhisták ma is elvárják szellemi vezetőjüktől, hogy megossza velük tudását, gondolatait, vagy akár legszemélyesebb érzéseit. Tendzin Gjaco ennek úgy tesz eleget, hogy közben a világ minden táján jól használható gyakorlati ötleteket ad a hétköznapi életvezetéshez. Ezért olyan népszerűek az írásai minden vallás híveinek a körében. De a töprengő, tűnődő vallástalan ember is élvezettel és haszonnal forgatja könyveit, figyeli nyilvános szerepléseit. 

Kiadónk a dalai láma könyvei közül a Száműzetésben - szabadon című önéletírást és az
Út a nyugalomhoz című kötetet forgalmazza. Utóbbi kötet Őszentsége az emberi világról megfogalmazott mindennapi tűnődéseit gyűjti egybe.

 

Kislexikon>>