Sári László

Portrékép: 
Sári László

Sári László (1950–) József Attila-díjas magyar tibetológus, író, műfordító, könyvkiadó, rádiós szerkesztő. Tibetológusként kutatási témája a tibeti irodalom, költészet. Rádiós szerkesztőként a nevéhez fűződik a Magyar Rádió A Kelet kapujában és a Keleti Társalgó című műsora. Íróként a Su-la-ce néven kiadott Lin-csi-történetekkel vált ismertté és népszerűvé.

Sári László az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, magyar-tibeti szakon végzett. Ezt követően egy egyéves ösztöndíjjal Szentpéterváron a buddhista filozófia és a tibeti irodalom, elsősorban a tibeti vers témakörében végzett kutatásokat. Doktori disszertációját a tibeti verselmélet kérdéseiből írta. Publikációiban a nyugati és a keleti gondolkodás határait, a különböző logikai rendszerek jellemzőit vizsgálja. Verselméleti kérdésekkel foglalkozó munkái a nyugati versformák és a tibeti költészet formai sajátosságait vizsgálják.

1975 óta szerkeszt tudományos ismeretterjesztő műsorokat a Magyar Rádióban. 1992-től pedig a Magyar Rádió Művészeti Főszerkesztőségének vezető szerkesztője. Műsorai (A Kelet kapujában, Keleti Társalgó) Távol-Kelet irodalmait mutatták be a szélesebb közönségnek. Ugyancsak e célt szolgálja közreműködése a különböző televíziós csatornák ismeretterjesztő sorozataiban, műsoraiban.

Kutatási témájában több kurzust tartott az ELTÉ-n, több egyetem és főiskola meghívott előadója. Az Írás Kiadó ügyvezetője.

Kiadónknál a Reggeli beszélgetések Lin-csi kolostorában (2006–2013), A Himalája arca – Nyugat-keleti utazás (2007), a Feljegyzések Lin-csiről (2011) és A nő máshol van – Kelet, ha ragyog (Kelet Kiadó, 2013) című kötete jelent meg, valamint egy válogatás Lin-csi történeteiből, 4 CD-t tartalmazó hangoskönyv formájában. (Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában – Az ifjú Lin-csi vándorlásai, előadja a szerző, 2008)

Egyéb munkáiból:

Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában (németül és csehül is)
Beszélgetések a Kelet kapujában (Magyar Könyvklub, 2003)
Az ifjú Lin-csi vándorlásai (Írás Kiadó, 2004)

Tudást Őrző Tiszta Tenger. Tibeti versek (műfordítás, utószó, Európa Könyvkiadó 1984, 1986)
Lelked szélfútta madártoll. Cangjang-Gjaco, a 6. dalai láma szerelmes versei (műfordítás, utószó, Írás Kiadó 1999)
Út a nyugalomhoz. Tendzin Gjaco, a 14. dalai láma írásai korunkról, jövőnkről, esélyeinkről (fordítás, Írás Kiadó, 2002)

Az élet vendége – Csoma-legendárium (filmforgatókönyv, bemutató: Filmszemle, 2006)

 

 

Kislexikon>>

Lin-csi könyvek>>