Rudyard Kipling - Kim az ördöngös

Rudyard Kipling - Kim az ördöngös
Cím:
Kim az ördöngős

Szerb Antal szerint a Nobel-díjas Kipling legjobb regénye a KIM. Mégis több mint 100 évet kellett várnunk rá, hogy teljes terjedelmében olvashassuk magyar nyelven. Ha valaki nem tudná, hogy Kipling mivel érdemelte ki a Nobel-díjat, olvassa el a KIM-et. Sári Júlia kitűnő új műfordítása, Tandori Dezső versfordításai és az idősebb Kipling illusztrációi elvarázsolják az olvasót. A brit-indiai titkosszolgálat mesterkedései Ázsia birtoklásáért és a kincses India gyönyörűséges meséi egyszerre tárulnak elénk a világirodalom egyik legszebb regényéből, a KIM-ből.

A Kim olyan regény, amelynek szereplői minden lényegeset tudnak a világról, és éppen ezért jóban is vannak vele. De még szebb, hogy nem csak a földi világgal teremtettek derűs, barátságos viszonyt, hanem az égivel is, sőt önmagukkal is. Ez talán a legtöbb és legnagyszerűbb, amire vágyhat az ember.                          |

Miközben a brit titkosszolgálat borzongatóan izgalmas mesterkedései zajlanak Indiáért és Ázsia belső területeiért, ez a regény felöleli szinte egész India szellemiségét, s a benne zajló életet úgy mutatja föl nekünk mint a boldogulás legsikerültebb és legtartósabb példáját. Az ebben a világban élőket (minden rendű és rangú embereket, isteneket, szellemeket, állatokat, növényeket, vizeket, hegyeket) önfeledt, olykor szenvedélyes játszótársaknak látjuk, akik soha nem tudnának jobbat elképzelni annál, mint amit éppen csinálnak.

India tehát - ezek szerint - maga a Paradicsom, s a mi boldogságunkhoz sem kell több, mint jól odafigyelni lakóira, ellesni tőlük életük titkait, s követni példájukat. Kipling a Kimben (talán akarata ellenére) India himnuszát írta meg. A legértőbb és legszeretetteljesebb könyvet, amit valaha Kelet lakóiról és kultúráiról Nyugaton írtak. Ha valaki szeretné tudni, hogy Kipling mivel érdemelte ki a Nobel-díjat, olvassa el az ördöngös Kim ifjú életének felemelő történetét.

 

Kipling könyvek>>

 

Könyv típusa: 
Mérete: 
14x21,5 cm
Oldalszám: 
320 oldal