Mistry, Rohinton

Portrékép: 
Rohinton Mistry

Rohinton Mistry 1952. július 3-án született az indiai Bombayban. 1975 óta Torontóban, Kanadában él. A szerző neves nemzetközi irodalmi díjak kitüntetettje, a Booker-díj várományosa, regényei számos nyelven jelentek meg fergeteges sikerrel.

Mistry párszi családban született, az indiai párszik talán utolsó közösségében. (A párszik az iszlám hódítás elől Indiába menekült perzsák, akik Zaratusztra iráni próféta követői.)  Nem sokkal a bombay-i pénzügyi főiskola elvégzése után Mistry 1975-ben Kanadába emigrált, ott egy bankban dolgozott, miközben angol nyelvből és filozófiából egyetemi diplomát szerzett. A kanadai kormány ösztöndíjának köszönhetően hivatalnoki állását feladva főállású író válhatott belőle.

Különös, hogy Mistry Kanadában került csak igazán közel Indiához. Legerősebben a párszi közösségben töltött gyermekévei szólalnak meg műveiben, mindig általános emberi érvénnyel. Történetei lenyűgözik az olvasót, s bár egy távoli táj eddig sokunknak ismeretlen kultúrájában élő hőseivel találkozhatunk a művekben, az európai olvasó is pontosan magára ismerhet a szereplőkben. Sőt, az egész amerikai kontinens rajongva olvassa és ünnepli Mistry.

A Kelet Kiadó gondozásában megjelent kötetei: Add kölcsön lámpásod fényét (elbeszélések), Ilyen hosszú út (regény).

 

Kislexikon>>