Koreai közmondások

Koreai közmondások
Cím:
Koreai közmondások

Az ázsiaiak legnépszerűbb tanítómestere a közmondás. Közmondásokon nőnek fel a fiatalok, életük elveit, eszményeit belőlük merítik a felnőttek. Bíznak a népi bölcsességekben. A koreaiak azt mondják rájuk: arany szavak.

Sem a szatócsboltok háziasszonyai, sem az ország vezetői között ma sem zajlik olyan eszmecsere, amelyben ne kapnának döntő szerepet a bölcs mondások. A legmeggyőzőbb érvelés a közmonás. Tudják, hogy a szó nagyon erős: A szónak nincs csontja, mégis a csontot szétzúzza. Van olyan szó, amely barátságot gyilkoló. Ugyanakor engesztelhet is az erős szó: Ugyanaz a szó - hol durva, hol simogató. A szónak a hangsúly ad jelentést.

Már egy kisebb kötetnyi közmondásból is szinte teljes bölcseleti rendszer ismerhető meg. Ahogy a régi ázsiai kúltúrák legtöbb szereplője, a koreaiak is mindenkor türelmesek voltak, igyekeztek derűs, jó viszonyban lenni a sorsukkal. Okosabb így élni, mint örökké ütközni, sérülni. Mindig van, aki nevet, mindig van, aki sír. Ha vársz, eljön a találkozás napja. De azt is megfigyelték és följegyezték, hogy Jóság és öröm hívja a szerencsét.

Sári László

A közmondásokat M. Nagy Miklós válogatta és fordította.

Könyv típusa: 
Mérete: 
9,4 x 16,3
Oldalszám: 
188 oldal